Spataders verwijderen
Hieronder vindt u een overzicht van de behandelingen voor het verwijderen van spataders bij het vaatcentrum in Antwerpen.
Voor u naar de specifieke onderdelen gaat verder kijken, raden wij u aan de volgende informatieve video te bekijken:
- Sclerotherapie
- Foaming(easyfoam)
- Couperose
- Telangiectasien (bezemrijs)
- Spataders
- Miniflebectomie
- Stripping
- Laserbehandeling van aderspat & Endoveneuze laser therapie
- venaseal(lijmen van aderspat)
Sclerotherapie
Bestaat uit het inspuiten van polydocanol 0,5 of 1 % in de couperosis of kleine spatadertjes, terwijl je confortabel neer ligt. Dit vergt een specifieke belichting. Indien vakkundig uitgevoerd is het volledig pijnloos. Een drukverbandje wordt aangebracht en een klasse 2 steunkous wordt ter plaatse aangedaan. Deze blijft 3 tot 6 dagen aan. Na 3 tot 6 dagen mag de steunkous uit en dien je de adertjes nog enige tijd in te wrijven met hirudoid zalf. Na 1 week is het resultaat vaak nog niet mooi. Vanaf 2 weken zie je de aders geleidelijk aan uitklaren.
Tussen de 2 en 4 weken kunnen zich knobbeltjes of een streng ontwikkelen op enige afstand van de plaats waar de spuitjes gezet zijn. Dit is meestal te wijten aan het verschrompelen van grotere adertjes. Dit gaat spontaan verdwijnen. Een magistrale zalf bereiding (knobbelzalf) doet deze knobbeltjes meestal verdwijnen binnen de 4 a 6 weken. Vaak zijn meerdere zittingen noodzakelijk: deze worden dan gegeven met een tussentijd van 3 tot 4 weken.
|Top|
Foaming
Foaming bestaat uit het inspuiten van polydocanol 0,5 of 1% in schuimvorm (easyfoam). Procedure zelf is vergelijkbaar met sclerotherapie. Voordeel tegenover klassieke sclerotherapie is dat je ook grotere adertjes kan behandelen en dat je ook grotere oppervlakten kan behandelen. Een steunkous blijft gedurende 4 tot 10 dagen ter plaatse. Nadeel is dat je meer knobbeltjes of strengen kan hebben. Deze verdwijnen evenwel na verloop van enkele weken. Deze behandeling vergt geen verdoving en je blijft perfekt mobiel.
|Top|
Couperose gelaat (decollete,benen)
Bij couperose is er sprake van roodheid in het gezicht (of op andere plaatsen) door het zichtbaar worden van veel kleine bloedvaatjes. Dat wordt vaak als ontsierend ervaren. Couperose komt voor op verschillende plaatsen in het gezicht. Het specifieke laserlicht dat door de rode kleur van de huid opgenomen wordt, verhit de vaatwandjes zodat deze onmiddellijk verdwijnen of stollen. Hierdoor zal na enige tijd de roodheid in het gezicht verdwijnen.
Met behulp van huidlasertechnologie is het goed mogelijk om de verwijde bloedvaatjes te behandelen. Daarbij maakt het geen verschil of de vaatjes rood, blauw of paars van kleur zijn. Adertjes tot een doormeter van 1 millimeter kunnen onzichtbaar worden gemaakt. Tijdens de behandeling wordt de huid met een speciaal daarvoor ontworpen toestel gekoeld om ongemak te beperken. Er is ook geen verdoving en je blijft volledig mobiel.
|Top|
Telangiëctasieën (bezemrijs)
Bij teleangiëctasieën zijn er ook verwijde, zichtbare bloedvaatjes in het gezicht of op een andere plek, bijvoorbeeld op de benen. Afhankelijk van de kleur wordt gekozen voor een specifiek laserlicht.
Met de 1064 YAG of 532 KTP Quanta huidlaser beschikken we over de meest moderne apparatuur waarbij vaatjes tot een doorsnede van 4 mm kunnen behandeld worden.
|Top|
Spataders
Zichtbare blauwe adertjes komen veel voor in het gelaat of op de benen. Ze kunnen ook zichtbaar zijn in het gelaat rond de ogen, op de schouders, op de décollete of op borst en buik. Specifiek laserlicht (Yag 1064) zal de vaatwand verhitten en doen schrompelen.
In bepaalde gevallen kunnen hiervoor toch meerdere zittingen nodig zijn. Ook bij deze behandeling wordt de huid gekoeld. er is geen verdoving en je blijft volledig mobiel.
|Top|
HuidLaserKliniek beschikt over de meest moderne apparatuur waarbij vaatjes tot een doorsnede van 4 mm kunnen behandeld worden. Gebruikte apparatuur is Quanta (light V platform).
Miniflebectomie
De aders worden rechstaand gemarkeerd. De betrokken aders worden ingespoten met schuim (easyfoam). Vervolgens worden de gemarkeerde aders aangeprikt en met een Muller instrumentje (1 mm)b verwijderd.
De prikwondjes zijn zo klein dat ze enkel toegedukt worden en niet gehecht dienen te worden (zoals wanneer er bloed afgenomen wordt. Na enkele weken zijn de littekentjes onzichtbaar. Je krijgt een klasse 2 steunkous aan voor 1 week. Daarna moet je de zone inwrijven met hirudoid zalf. Dit vergt geen verdoving en je blijft mobiel.
Indien door een ervaren specialist toegespast,is Muller miniflebectomie een uitstekende techniek om middelgrote tot grote zijtakken op een cosmetisch verantwoorde manier te verwijderen.
|Top|
Stripping
is eigenlijk een achterhaalde behandeling,niet langer geadviseerd door WHO of NICE:belangrijkste reden is de grote kans op nieuwe aderspat en de aggressiviteit der behandeling.
Laserbehandeling van aderspat & Endoveneuze laser therapie
Deze techniek is sinds 2004 door Dr Rosseel geintroduceerd in het AZHFR te Reet en sindsdien jaarlijks verder op punt gesteld. Je wordt via het daghospitaal opgenomen in het ziekenhuis of, indien gewenst, behandeld in het vaatcentrum Edegem Langs een kleine prik (meestal onder de knie) wordt de spatader aangeprikt . Vervolgens wordt een lasersonde opgeschoven tot in de lies onder echografische controle. Er wordt niet gesneden. De laser brandt de ader over zijn gehele lengte dicht. Dit alles gebeurt onder het toedienen van vocht rond de ader (tumescentie),zodat dit voor de patient(e) een pijnloze ervaring is.
Na deze procedure kan je het vaatcentrum. Je draagt gedurende 1 week een steunkous. deze mag je s’ nachts uitlaten. Je blijft mobiel. Het esthetische resultaat is uitstekend en de kans op nieuwe aderspat is minimaal.
Deze ingreep kan ook in het ziekenhuis uitgevoerd worden:dan wordt je wel opgenomen en krijg je een narcose.
Venaseal (lijmen van aderspat))
Dit is een recent in de Verenigde staten en Europa goedgekeurde techniek waarbij de ader toegekleefd wordt met lijm (cyanoacrylaat). De procedure is te vergelijken met de laserbehandeling. Alleen dient er geen tumescentie toegediend te worden. De Belgische ziekte verzekering voorziet evenwel niet in terugbetaling. In Nederland,Frankrijk,Duitsland,VK … is de behandeling wel terugbetaald. Wij pasten de techniek reeds meerdere malen toe en de resultaten zijn uitstekend. Ook hier is de kans op nieuwe aderspat zeer klein.
|Top|