Veel gestelde vragen

Zit u met Vragen? Hieronder vindt u een antwoord!

Ik heb op verschillende plaatsen couperose zones op mijn been. Kan ik deze laten wegnemen?

Couperosis op zichzelf is niet schadelijk. Om esthetische redenen kunnen deze verwijderd worden. Dit kan zowel met sclerotherapie, foaming als met de huidlaser. Houd er rekening mee dat er vaak meerdere sessies nodig zijn per zone met een tussentijd van 3 tot 4 weken. Sclerotherapie is vaak te verkiezen boven trancutane laserbehandeling wegens het pijnloos karakter,uitstekende resultaten en beste prijs kwaliteit verhouding.
Indien de couperosis beperkt is of zich in het gelaat bevindt kan huidlaser overwogen worden. Dit is wel duurder.
|Top|

Ik heb spataders op mijn been. Wat kan ik er aan laten doen?

Alles hangt er vanaf hoe uitgebreid deze zijn en of ze je hinderen (functioneel of esthetisch). Zijn ze eerder beperkt (C1 & 2) dan volstaat sclerotherapie, foaming, huidlaser of miniflebectomie als behandeling. Zijn ze eerder uitgebreid (C2 – 6) dan zal stripping of laser behandeling dienen overwogen te worden. Hierdoor wordt de oorzaak vaak ook blijvend aangepakt.
|Top|

Wat gebeurt er indien ik mijn spataders niet laat behandelen?

Indien deze niet verwikkeld zijn zal er op korte termijn niet veel gebeuren. Mettertijd zullen zij uitgebreider worden en gebeurlijk evolueren naar een verder gevorderd stadium zoals oedeem (C3) , huidverkleuring  (C4) of  een beenzweer (C6). Zo er verwikkelingen optreden dien je steeds je arts te raadplegen.
|Top|

Welke zijn de mogelijke verwikkelingen van onbehandeld aderspat?

Een spatader kan ontsteken (flebitis), er kan klonter vorming optreden (trombosis) al of niet met longembolie en er kan ruptuur met bloeding optreden.
|Top|

Wanneer moet ik mijn aderspat wel laten behandelen?
In geval van ontsteking,trombosis,bloeding en beenzweer is behandeling strikt aangewezen. In geval men een lange reis of verblijf plant in streken waar medische zorg minder uitgebouwd is worden aderspatten ook best preventief behandeld.
Indien de aderspat uitgebreid is en gepaard gaat met zwelling, huidverkleuring of eczema is behandeling aan te raden.
|Top|
Wat mag ik verwachten van een raadpleging wegens aderspat in het vaatcentrum?
Je zal eerst bevraagd worden naar ongemakken en symptomen. Dit wordt gevolgd door een klinisch onderzoek om uit te maken in welke graad je lijdt aan oppervlakkige veneuze insufficiëntie (CEAP classificatie ). Zo nodig wordt een aanvullend echografisch onderzoek der oppervlakkige en diepe venen verricht. De bevindingen worden uitvoerig met U doorgenomen en doorgegeven aan je huisarts. Een behandeling zal desgevallend voorgesteld worden,in overleg met de huisarts.
|Top|
Zijn spuitjes pijnlijk?
In uitzonderlijke gevallen worden deze als pijnlijk ervaren. De naaldjes zijn uiterst fijn ( tot 30 G) en zijn dezelfde dan die in de oogchirurgie gebruikt worden. Het inspuiten van de vloeistof (polydocanol) is voor de meeste patienten pijnvrij. Na de zitting kan je een licht jeukend (brandnetel) gevoel ervaren in de zone die behandeld werd. Dit verdwijnt spontaan binnen het uur. Je dient wel steeds te vermelden of je allergisch aan een of andere stof bent.
Wat is flebitis?
Flebitis is aderontsteking. Je merkt het door een pijnlijke rode verkleuring over een aderspat. Dit kan gepaard gaan met een plaatselijke verharding, schijf of knobbel. Je contacteert best je arts.
|Top|
Welke zijn de ongemakken en neveneffecten van spuitjes?
 Je dient gedurende  3 tot 7 dagen een klasse 2 steunkous te dragen. Deze kous houd je dag en nacht aan. Je kan met deze kous al je normale activiteiten uitvoeren evenals sport beoefenen. De kous is waterbestendig:we raden dan ook aan om dagelijks een douche te nemen met de kous aan. Na afloop droog je deze met handdoek en haardroger(koude lucht). Na 3 tot 7 dagen gaat de steunkous definitief uit. De behandelde zone ziet er na 1 week vaak nog niet zo mooi uit. Laat je dus niet ontmoedigen. Je dient dagelijks een bloed resorberende zalf aan te brengen. Na 2 weken zie je duidelijk beterschap en na  6 weken bekom je in meer dan 99% der gevallen een mooi resultaat. Je mag het als een goed resultaat beschouwen wanneer na één zitting de helft tot twee derde van een zone uit klaart. Om deze reden wordt er tussen twee opeenvolgende zittingen steeds 3 tot 4 weken gewacht. Soms blijft er nog een donkere (rood tot bruin) verkleuring:in dat geval wordt je een zalf voorgeschreven die je bij je apotheker dient te laten bereiden. Wanneer je grotere adertjes laat droog spuiten heb je de eerste 2 weken knobbeltjes: deze kunnen wat pijnlijk zijn tgv een chemische aderontserkingsreactie (chemische flebitis).
Geleidelijk aan verdwijnen ze na aanbrengen van hirudoid.
Het definitieve resultaat na spuitjes mag je verwachten na 6 tot 12 maanden.
Wat is het verschil tussen stripping en laserbehandeling?
Reeds 100 jaar worden aderspatten via insnedes verwijderd, gestript en afgebonden in de lies op de plaats waar de aderspat uitmondt in de diepe ader. Dit gebeurt onder anesthesie (ruggeprik of volledige verdoving) en je wordt steeds opgenomen op het daghospitaal van het AZ H Familie te Reet. Wanneer je een ooronderzoek hebt laten uitvoeren volstaat het deze mee te nemen op de dag van de ingreep. Na de ingreep draag je een compressief verband dat 1 week ter plaatse blijft. Daarna moet je nog 2 tot 3 weken een steunwindel of kous dragen. Na één week kan je een bad of douche nemen.
Mede dankzij hedendaags technologische evolutie beschikken we thans over volgende goede laser apparaten waarmede de spatader van binnen uit dicht gemaakt wordt: 810, 940, 960, 1064 Nd:yag en 1470 nm. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving (tumefactie). Deze ingreep kan zowel in het vaatcentrum als in het daghospitaal gebeuren. Je draagt gedurende 1 tot 2 weken een steunkous, die je ’s nachts mag uitlaten vanaf de tweede week. Een bad of douche neem je vanaf de tweede dag. Bij beide procedures raden we de mensen aan zoveel mogelijk te stappen en zo weinig mogelijk te zitten of stil te staan. Sport of fitness stel je best 2 tot 3 dagen uit.
Wat is het voordeel van laserbehandeling?
Het kan gebeuren op een “ walk in walk out “ basis. Er is enkel plaatselijke verdoving. Geen snedes (ook niet in combinatie met miniflebectomie). De gemiddelde werkonderbreking bedraagt 1 tot 3 dagen met een uitstekend resultaat. In vergelijking met stripping zijn er veel minder recidieven.
Wanneer moet ik mijn benen laten ontharen voor een miniflebectomienstripping of laserbehandeling?
Voor een miniflebectomie, huidlaser, stripping of laserbehandeling is het aan te raden 5 dagen voor de geplande procedure het betreffende been te ontharen van de enkel tot boven de liesstreek.
Is een AAA een ernstige aandoening?
In het beginstadium is het AAA nog klein en hoeft het nog geen gevaar te betekenen voor uw gezondheid. Eenmaal groter dan 50 mm wordt kan de wand erg dun worden en kunnen er ook klonters in de verwijding gevormd worden. Deze klonters kunnen loskomen in de bloedcirculatie van de darm, nier en/of benen. Ook wordt de wand uiteindelijk zo dun dat het rekvermogen verdwijnt en de verwijding springt, met de dood tot gevolg zo dit niet onmiddellijk behandeld wordt.
Wat zijn de verschijnselen van een AAA?
Helaas zijn er geen bijzondere verschijnselen bij een onverwikkeld AAA. Het wordt dan ook meestal toevallig gevonden bij een lichamelijk onderzoek bij uw arts. Als U echter weet dat U een AAA heeft en het is kleiner dan 50 mm heeft dan laat U dit best elke zes maand nakijken bij een vaatchirurg. Indien U weet dat U een AAA heeft en U krijgt plots buikpijn en rugpijn moet U onverwijld uw arts raadplegen.
Hoe kan een AAA worden behandeld?
Eenmaal groter dan 50 mm bij een vrouw en 55 mm bij een man is behandeling aangewezen: bij voorkeur zonder buikingreep: endoprothese.
Dien ik verschillende keren behandeld te worden of probeert U alles in één keer te behandelen?
Onze filosofie is dat elke patient, als het medisch verantwoord is,verkiest alles in één zitting te laten behandelen. In geval van laserbehandeling van de hoofdaderspat zal dan ook steeds (Muller) miniflebectomie, sclerotherapie en foaming gecombineerd worden,om te vermijden dat je achteraf nog vaak moet “nabehandeld” worden.  Kom je niet in aanmerking voor laserbehandeling van de hoofdaderspat dan zal je op de raadpleging behandeld worden. Al of niet meerdere zittingen kunnen dan noodzakelijk zijn, afhankelijk van de uitgebreidheid: 1 of 2 benen, onder- of bovenbeen, voor- of achterzijde)
|Top|
error: Content is protected !!