Spataders verwijderen

Spataders verwijderen

Hieronder vindt u een overzicht van de behandelingen voor het verwijderen van spataders bij het vaatcentrum in Antwerpen.

Voor u naar de specifieke onderdelen gaat verder kijken, raden wij u aan de volgende informatieve video te bekijken:

Sclerotherapie

Bestaat uit het inspuiten van  polydocanol 0,5 of 1 % in de couperosis of kleine spatadertjes, terwijl je confortabel neer ligt. Dit vergt een specifieke belichting. Indien  vakkundig uitgevoerd is het volledig pijnloos. Een drukverbandje wordt aangebracht en een klasse 2 steunkous wordt ter plaatse aangedaan. Deze blijft 3 tot 6 dagen aan. Na 3 tot 6 dagen mag de steunkous uit en dien je de adertjes nog enige tijd in te wrijven met hirudoid zalf. Na 1 week is het resultaat vaak nog niet mooi. Vanaf 2 weken zie je de aders geleidelijk aan uitklaren.

Tussen de 2 en 4 weken kunnen zich knobbeltjes of een streng ontwikkelen op enige afstand van de plaats waar de spuitjes gezet zijn.  Dit is meestal te wijten aan het verschrompelen van grotere adertjes.  Dit gaat spontaan verdwijnen. Een magistrale zalf bereiding (knobbelzalf) doet deze knobbeltjes meestal verdwijnen binnen de 4  a 6 weken. Vaak zijn meerdere zittingen noodzakelijk: deze worden dan gegeven met een tussentijd van 3 tot 4 weken.
|Top|

Foaming

Foaming bestaat uit het inspuiten van polydocanol 0,5 of 1% in schuimvorm (easyfoam). Procedure zelf is vergelijkbaar met sclerotherapie. Voordeel tegenover klassieke sclerotherapie is dat je ook wat grotere adertjes kan behandelen en dat je ook grotere oppervlakten kan behandelen. Nadeel is dat je meer knobbeltjes of strengen hebt achteraf.
|Top|

Couperose

Bij couperose is er sprake van roodheid in het gezicht (of op andere plaatsen) door het zichtbaar worden van veel kleine bloedvaatjes. Dat wordt vaak als ontsierend ervaren. Couperose komt voor op verschillende plaatsen in het gezicht. Iemand die last heeft van couperose, kan dat als zeer storend ervaren. Het specifieke laserlicht dat door de rode kleur van de huid opgenomen wordt, verhit de vaatwandjes zodat deze onmiddellijk verdwijnen of stollen. Hierdoor zal na enige tijd de roodheid in het gezicht verdwijnen.

roodheid en couperoseMet behulp van huidlasertechnologie is het goed mogelijk om de verwijde bloedvaatjes te behandelen. Daarbij maakt het geen verschil of de vaatjes rood, blauw of paars van kleur zijn. Adertjes tot een doormeter  van 2 millimeter  kunnen onzichtbaar  worden gemaakt.
|Top|

Telangiëctasieën (bezemrijs)

Bij teleangiëctasieën zijn er ook verwijde, zichtbare bloedvaatjes in het gezicht of op een andere plek, bijvoorbeeld op de benen. Afhankelijk van de kleur wordt gekozen voor een specifiek laserlicht.
Bezemrijs

Met de 1064 YAG of 532 KTP  Quanta huidlaser beschikken we over de meest moderne apparatuur waarbij vaatjes tot een doorsnede van 4 mm kunnen behandeld worden.
|Top|

Spataders

Zichtbare blauwe spatadertjes komen veel voor in beide onderste ledematen. Ze kunnen ook zichtbaar zijn in het gelaat rond de ogen, op de schouders, op de décollete of op borst en buik. Specifiek laserlicht (Yag 1064) zal de vaatwand verhitten en doen schrompelen.

In bepaalde gevallen kunnen hiervoor toch meerdere zittingen nodig zijn. Soms blijft er een lichtbruine restverkleuring, vooral bij lichte en dunne huid.
|Top|

HuidLaserKliniek beschikt over de meest moderne apparatuur waarbij vaatjes tot een doorsnede van 4 mm kunnen behandeld worden.

Miniflebectomie

Je dient je beperkt uit te  kleden en krijgt een operatieschortje aan met pantoffeltjes.  Vervolgens zit je neer op een confartabele operatietafel en worden de aderspatjes afgetekend met vilt stift. De tafel verandert naar liggende houding met hoogstand van de benen. De betrokken adertjes worden onder plaatselijke verdoving via een aantal kleine sneetjes (2 tot 3 mm)verwijderd met behulp van klemmetjes of Muller haakjes . Veelal worden ze terzelfdertijd ook nog aanvullend verdroogd.

De sneetjes zijn zo klein dat ze enkel toegedukt worden en niet gehecht dienen te worden. Na enkele weken zijn de littekentjes zo goed als onzichtbaar. Je krijgt een  klasse 2 steunkous aan voor 1 week. Daarna moet je de zone inwrijven met hirudoid zalf. Dit vergt geen werkonbekwaamheid en ook geen ziekenhuisopname. Muller miniflebectomie is een uitstekende technek om middelgrote tot grote zijtakken op een cosmetisch verantwoorde manier te verwijderen.
|Top|

Stripping

Je wordt opgenomen op het daghospitaal van het AZ H. Familie te Reet. In een aantal gevallen heb je een vooronderzoek laten doen bij de huisarts:het volstaat om deze resultaten de dag van opname mee te nemen. Onder epidurale (ruggeprik) of algemene verdoving (tube in de keel) wordt de inwendige aderspat verwijderd. Met behulp van een aantal getrapte sneetjes wordt een draad (stripper) in de aderspat geschoven vanuit de knie of enkelnaar de lies toe.
Aldaar wordt de monding van de spatader naar de diepe ader afgebonden en de spatader vervolgens uitgetrokken. In vele gevallen dient er een bijkomende miniflebectomie te gebeuren. Spuitjes voor de kleinere takjes worden dan achteraf gegeven op de raadpleging. Dezelfde avond mag je naar huis. Je bent wel 1 tot 3 weken werk onbekwaam. Je hebt een uitgebreid drukverband aan dat één week aan blijft: daarna dien je nog een drietal weken een windel of kous te dragen.
|Top|

Laserbehandeling van aderspat & Endoveneuze laser therapie

Deze techniek is sinds 2004 door Dr Rosseel geintroduceerd in het AZHFR te Reet en jaarlijks verder op punt gesteld. Je wordt via het daghospitaal opgenomen in het ziekenhuis of, indien gewenst, behandeld in het vaatcentrum.  Langs een kleine prik (meestal onder de knie) wordt de spatader aangeprikt . Vervolgens wordt een lasersonde opgeschoven tot in de lies onder echografische controle. Er dienen geen insnijdingen gemaakt te worden. De spatader dient afgebonden of uitgetrokken te worden. De laser brandt de ader over zijn gehele lengte dicht. Dit alles gebeurt onder plaatselijke verdoving (tumefactie). In de meeste gevallen wordt tegelijkertijd een miniflebectomie, foaming of sclerotherapie uitgevoerd van de kleinere aderspatten of couperose.  Dit betreft dan  een volledige behandeling in één tijd. U dient dan achteraf geen bijkomende behandelingen meer nodig.  Een tweetal uur na deze procedure kan je het vaatcentrum of ziekenhuis verlaten. Je draagt gedurende 1 week een windel of steunkous na de ingreep en deze mag je s’ nachts uitlaten. Werkonbekwaamheid is beperkt van 1 tot 3 dagen. Het esthetische resultaat is uitstekend en de kans op recidief is minimaal.
|Top|