Spataderziekten

Over spataderziekten

Hieronder vindt u een overzicht van spataderziekten die in het vaatcentrum behandeld worden.

Aderspat in een notendop

Wanneer bloed onvoldoende kan terug gepompt worden naar het hart ontstaat er overdruk in de aders. Deze situatie ligt aan de basis van alle ader aandoeningen. Door deze overdruk zetten de aders uit en kunnen er spatjes op de benen  ontstaan (spataders en couperosis).  Na verloop van tijd blijft er water achter in de weefsels (oedeem) en wordt de huid aangetast: eczeem, bruine verkleuring, dunne broze huid.  Blijft deze situatie aanslepen dan ontstaat een beenzweer (ulcus cruris).

Een aderspat kan ook aanleiding geven tot ontsteking (flebitis). Dit gaat al dan niet gepaard  met klontervorming (trombosis). Hierdoor kan een klonter loskomen. Langs de diepe ader wordt de klonter naar het hart vervoerd worden en komt deze terecht in de long (longembolie). Dit kan fataal zijn. Ongeveer één persoon op 20 heeft een klein gaatje in zijn hart (tussen de kleine en grote bloedsomloop). Als dit het geval is kan de klonter rechtstreeks in het lichaam terecht komen: hersenen, arm, been, nier, darm en andere met een infarct in het betreffende orgaan tot gevolg.

Een ader op een been kan ook springen met een bloeding tot gevolg ( ruptuur met bloeding). Elke behandeling beoogt het verminderen van de overdruk. Dit kan zonder ingreep (conservatief) door meer te bewegen, bepaalde oefeningen uit te voeren, steunkousen  te dragen, wisselbaden te ondergaan, een dieet te volgen en medicatie (venotonica) te laten voorschrijven.
Spataders kunnen ook weggespoten worden (sclerotherapie) of met mini insnedes verwijderd worden (muller miniflebectomie). Huidlaserbehandeling is de nieuwste aanwinst voor het behandelen van couperose en kleinere aderspatjes.

Indien de hoofdaderspatten aangetast zijn dienen ze verwijderd te worden (stripping). Dit is een oude methode en vergt steeds operatie in een ziekenhuis met min of meer lang herstel. Er zijn littekens. Er is kans op infectie en bloedverlies.

Laserbehandeling of Venaseal

Sinds meer dan vijftien jaar is er ook een laserbehandeling of venaseal (lijmen) van de hoofdaderspat beschikbaar (nieuwe methode) zodat een stripping vandaag eigenlijk nooit meer  hoeft.  Deze nieuwe methode vergt geen ziekenhuisopname, gebeurt onder plaatselijke verdoving (al of niet met een lichte algemene narcose) en beperkt de werkonbekwaamheid tot hooguit 2 dagen. Er zijn geen littekens. Er is ook geen kans op bloeding of infectie. Een groot voordeel is dat wanneer de laserbehandeling door een ervaren specialist uitgeoefend wordt er ook zeer weinig kans is om nieuwe aderspatten terug te krijgen. Deze behandeling kan buiten het ziekenhuis toegepast worden.
|Top|

Wat zijn de conservatieve behandelingen van een aderspat?

  • gewichtscontrole: overgewicht heeft een slechte invloed op de terugkeer van het bloed naar het hart. De ademhaling gebeurt niet optimaal waardoor er minder bloed naar de borstkas teruggezogen wordt.  Dit gaat veelal gepaard met minder beweging: verminderde spier en voetpomp. Bovendien gaan aderspatten in geval van overgewicht aanleiding geven tot veel meer verwikkelingen.
    Body Mass Index = gewicht(kg) / hoogte(m)2 (overgewicht BMI 25-29,9 en obesitas BMI>30
  • tijdens zwangerschap: steunkousen en aangepaste zorgen ter voorkoming van aderspat
  • steunkousen: helpen de spier pomp en gaan de  overduk binnen de ader tegen
  • wisselbaden: afwisselend warm en koud water verbeteren de klepfunctie in de aders
  • levenswijze: vermijd ter plaatse stil te staan of lang neer te zitten met de benen in afhangende houding.
    Houd de benen omhoog indien mogelijk. Minimaal 3 maal per week sporten (zwemmen, wandelen, fitness).
  • aderversterkende medicatie (venotonica): verbeteren de klepfunctie,gaan het zwaartegevoel tegen
  • diuretica (waterafdrijvers): gaan de waterophoping (oedeem) tegen
    |Top|
error: Content is protected !!